Scaling Agile framework? Liever niet!

Heel veel bedrijven hebben de keuze gemaakt om Agile of volgens Scrum te gaan werken in (delen van) hun bedrijf. Ze lopen na een tijdje bijna allemaal tegen hetzelfde probleem aan. Leuk die onafhankelijke en zelforganiserende, multidisciplinaire teams, maar hoe zorgen we ervoor dat ze samen de bedrijfsdoelstellingen halen? En dan kom je al vrij snel uit op allerlei frameworks zoals SAFe, het Spotify model, Nexus, LeSS e.a. die oplossingen bieden voor het vraagstuk van Scaled Agile. En al snel wordt een framework gekozen en tot het doel van de organisatie gebombardeerd om er na een paar jaar achter te komen dat het niet heeft geholpen maar wel heel veel geld en tijd heeft gekost.

Uiteraard zijn de verschillende frameworks heel handig en soms zullen ze ook best aardig passen bij de organisatie. Zelf ben ik een groot voorstander van een meer pragmatische oplossing. Want welk probleem wil je eigenlijk oplossen? Hoe wordt er nu gewerkt en tegen welke beperkingen of uitdagingen loop je aan binnen je Agile organisatie? De belangrijkste die ik het meeste tegen ben gekomen kun je samenvatten tot 2 belangrijke issues:

  • Lopen de prioriteiten binnen de teams niet in de pas met de organisatiedoelstellingen?
  • Zijn de teams vaak afhankelijk van andere teams om waarde te leveren?

Elk framework focust ook op deze 2 punten en lost ze op verschillende manieren op. Je zult voor jouw situatie moeten beoordelen welke oplossing het beste is. Indien mogelijk, probeer de situatie te versimpelen zodat er geen extra structuren of overleggen nodig zijn. Vaak kan ook een extra overleg per sprint tussen de verschillende Product Owners over de prioriteiten al voldoende zijn. Of kan een andere teamindeling al heel veel afhankelijkheden wegnemen. Kortom, als het echt niet anders kan, creëer je eigen oplossing en laat je inspireren door de bestaande frameworks en modellen. En blijf deze kritisch inspecteren en optimaliseren zoals je dat ook met de werkwijze binnen een Scrum team doet, want Spotify werkt ook echt al niet meer 100% volgens het model dat hun naam draag.

Er is net als bij Scrum zelf ook bij Scaled Agile geen one size fits all en dat maakt het ook interessant!

Heb je vragen, aarzel dan niet en neem contact met me op!

Terug naar home

Mijn Agile & Scrum Diensten

Scrum Team Coaching

Details

Agile Scrum Scan

Details

Scaling Agile / Scrum

Details

Agile Portfolio Management

Details